Круша – за здраве и красота

Един полезен и вкусен плод, е крушата, която в зависимост от съответния сорт зрее или в края на лятото, или през есента. Като част от човешкото меню тя се използва още от дълбока древност както в Азия, така и в Европа. Крушата е един от най- препоръчваните плодове, когато започваме диета. Тя богата на витамини от група B, както и на витамин A, C, E. Има високо съдържание на калий, мед и цинк.

Съдържанието на йод в крушите е напълно достатъчно да задоволи нуждите на организма от този микроелемент. По- голямата част от тези вещества се съдържат в кората на плода, затова е препоръчително да не се бели.

Консумирането на круши се препоръчва при проблеми с отделителната система, на която тя влияе изключително благоприятно. Със сигурност помага доста при наличието на болести като гастрит, който дори и в леките си форми е доста болезнен. Също така крушата влияе благотворно на хора, страдащи от диабет или нарушена функция на панкреаса. Действа благотворно и при депресии, безсъние и главоболие, както и за прочистване на организма от токсини. Подобрява функцията на имунната система. Също така влияе много добре на функцията на щитовидната жлеза и черния дроб. Поради голямото наличие на фибри тя е една от най- препоръчваните храни за превенция рака на гърдата при жените.

В козметиката тя има широко приложение като част от основните съставки на много маски и кремове. Крушата притежава свойството да прави кожата гладка, свежа и еластична, както и да свива разширените пори. Ако страдате от уморена кожа, можете да настържете две круши, които да нанесете върху лицето си за 15-20 минути. Отмивате с хладка вода и сте като нови!

Дамите, които имат мазна кожа могат да подобрят нейното състояние, като настържат една круша и я смесят с няколко лъжици кисело мляко. Сместа се разбърква и се оставя да се изцеди няколко минути. Нанесете маската върху лицето и шията и след 15 минути се измива с хладка вода.

За да тонизирате и стегнете кожата си опитайте следната рецепта: една зряла круша се обелва и намачква, добавя се една супена лъжица прясно мляко и един жълтък предварително разбит на пяна. По познатата процедура нанасята върху лицето за четвърт час и отстранявате с хладка вода.

Не забравяйте, че след всяка козметична процедура, колкото и дребна да е тя, трябва да използвате подходящ крем, с който да хидратирате кожата си.